שתף קטע נבחר

 

בכיר במשרד הביטחון: העימות הבא יהיה האחרון של חמאס בעזה

בשיחה עם כתבים צבאיים אמר בכיר במשרד הביטחון כי עימות עם חמאס הוא בלתי נמנע, "ולכן הוא צריך להיות האחרון שלו ברצועה". הוא אינו צופה מלחמה עם חיזבאללה בקרוב ומסתייג מפיוס עם טורקיה: "ארדואן רואה במשטר הנאצי מודל"

איום במיטוט שלטון חמאס בעימות הבא ברצועת עזה, ביקורת על ארדואן, צפי לשקט בעתיד הקרוב בחזית מול חיזבאללה, הגדרת יו"ר הרשות הפלסטינית אבו מאזן כבעיה המרכזית של ישראל וכינוי מחבלים יהודים "מטורפים שצריך לנטרל". גורם בכיר במשרד הביטחון שוחח היום (ד') עם כתבים צבאיים והתייחס לכל הסוגיות הבוערות שעומדות על הפרק. 

 

"אין לנו עניין לשלוט בעזה, וכל עוד אין שם אלטרנטיבה שלטונית אין לנו מה לחפש שם", אמר הגורם הבכיר, "אבל מצד שני איננו יכולים לנהל מלחמת התשה בלתי פוסקת. לכן העימות הבא צריך להיות העימות האחרון מבחינת שלטונו של חמאס ברצועה. אנחנו לא מחפשים הרפתקאות, אבל עימות עם חמאס הוא בלתי נמנע. זה איום הולך ומתמשך, הולך וגובר, ואנו צריכים להיות מוכנים וערוכים אליו".

סגן מנהיג חמאס איסמעיל הנייה (צילום: AFP) (צילום: AFP)
סגן מנהיג חמאס איסמעיל הנייה(צילום: AFP)
 

הסקירה הביטחונית של ראש אמ"ן, היום

הסקירה הביטחונית של ראש אמ"ן, היום

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

 

הגורם הבכיר הוסיף ואמר כי הבעיה המרכזית של ישראל כרגע היא אבו מאזן. "אנחנו חזקים בזירה הצבאית וחלשים בזירה המדינית", אמר אותו גורם. "אבו מאזן מנצל זאת. אני קורא לזה 'טרור מדיני'". לדברי הגורם הבכיר, אבו מאזן אינו מעוניין בהתקדמות ורק רוצה להקפיא את המצב, אך גם אם יהיה עמו מו"מ הוא לא יוביל לשום מקום.

 

"אבו מאזן לא ביקר שמונה שנים בשכם ובג'נין", אמר הגורם, "לעומת זאת בתקופה הזאת הוא ביקר עשרות פעמים בפריז, לונדון ובריסל". לדעתו של הגורם הבכיר, יו"ר הרשות איבד את הלגיטימציה החוקית שלו לשלוט בפלסטינים. הוא ציין שסקר דעת הקהל האחרון של מכון שקאקי בקרב החברה הפלסטינית הראה ש-65 אחוז מהפלסטינים רוצים שאבו מאזן יעזוב.

יו"ק הרשות הפלסטינית אבו מאזן (צילום: עפר מאיר) (צילום: עפר מאיר)
יו"ק הרשות הפלסטינית אבו מאזן(צילום: עפר מאיר)
 

הגורם הבכיר הבהיר גם כי הוא שולל החזרת גופות מחבלים לפלסטינים וכי הסגר על יטא וביטול אישורי העבודה והביקורים בישראל בעקבות הפיגוע בשרונה היו מחויבי המציאות. "מי שטוב איתנו יקבל את הגזרים, ומי שבאופן ממושך מגדל מחבלים לא יקבל. ברגע שהיה פיגוע וראינו הבעות שמחה של פלסטינים - בוטלו כל ההקלות שאושרו קודם לכן לרגל הרמדאן".

 

בעניין החזרת הגופות הוסיף הגורם הבכיר כי הוא מציע לממשלה לאמץ את מסקנות דו"ח שמגר בעניין מו"מ על שבויים ונעדרים. הדו"ח, שהוזמן על ידי שר הביטחון ברק והוגש לו ב-2012, מעולם לא אומץ על ידי הממשלה, אבל הגורם הביטחוני הבכיר מסכים עם רוב מסקנותיו.

 

בהקשר זה ראוי לציין ששר הביטחון ליברמן הורה לאחרונה לבטל את אישור האח"מ למוחמד אל-מדני, אחד מעוזריו הקרובים של אבו מאזן, ראש הוועדה לאינטראקציה עם החברה בישראל. שלילת האישור מונעת מאל-מדני מלבקר בישראל. ליברמן קיבל חוות דעת מהשב"כ, לפיה אל-מדני מנהל פעילות מדינית חתרנית בשטח ישראל. "גורם מדיני זר שמנסה להתערב בחיים הפוליטיים בישראל - זה לא לגיטימי", אמר הבכיר במשרד הביטחון. בוועדה לאינטראקציה אמרו בתגובה כי ההחלטה חושפת את "אופי המדיניות הגזעניות שהביא עמו ליברמן למשרד הביטחון".

 

הגורם הבכיר במשרד הביטחון התייחס גם להסכם הסיוע הביטחוני עם ארצות הברית ולמחלוקת בין הבית הלבן לבין הסנאט על הסיוע המיוחד לפיתוח מערך יירוט הרקטות והטילים של ישראל. לדבריו, צריך לסגור הסכם עם ארה"ב בתקופת הזמן הכי קצרה שאפשר ולא למשוך את זה.

נשיא ארה"ב אובמה וראש הממשלה נתניהו (צילום: AFP) (צילום: AFP)
נשיא ארה"ב אובמה וראש הממשלה נתניהו(צילום: AFP)
 

במוצאי שבת ייצא שר הביטחון אביגדור ליברמן לביקור עבודה ראשון בארה"ב. הוא ייפגש עם עמיתו האמריקני אשטון קרטר ויהיה נוכח בטקס הגלילה של מטוס החמקן F-35 הראשון מתוצרת מפעל לוקהיד-מרטין שמיועד לישראל.

 

הגורם הביטחוני הבכיר ציין כי התיאום הביטחוני עם רוסיה בעניין סוריה ובכלל היחסים עם רוסיה הם טובים וכי ראש הממשלה ראוי לשבח על שקידם אותם. עם זאת, הקפיד הגורם הביטחוני לציין שה"משענת הביטחונית האמיתית של ישראל היא ארה"ב. רוסיה היא גורם שאי-אפשר להתעלם ממנו", אמר הגורם הבכיר, והדגיש כי "צריך לקחת הכול בפרופורציה הנכונה, ארה"ב היא בעלת הברית העיקרית שלנו".

נשיא רוסיה פוטין ושר הביטחון ליברמן (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
נשיא רוסיה פוטין ושר הביטחון ליברמן(צילום: רויטרס)
 

בעניין נרמול היחסים עם טורקיה, הוא לא הסתיר את הסתייגותו מהעניין מטעמים מדיניים ורגשיים. לדבריו, נרמול היחסים עם טורקיה ובתמורה מתן אפשרות לטורקיה להקים פרויקטים ולהיות מעורבת בנעשה ברצועת עזה עשוי להכעיס מאוד את מצרים וגם מדינות כמו יוון וקפריסין, שעמן יש לישראל יחסים מצוינים וקשרים בתחום האנרגיה. הגורם הבכיר ציין גם כי התנהלותו של נשיא טורקיה, רג'פ טאיפ ארדואן, אינה מקובלת עליו. "קשה לי להבין בן אדם שרואה במשטר הנאצי מודל", אמר הגורם, וציין כי ארדואן אמר דברים ברוח זו לכתבים בעת טיסה במטוסו.

 

הגורם גם ציין כי טורקיה אמנם גירשה את אחד מראשי חמאס, משוחרר עסקת גלעד שליט, אבל מפקדת חמאס נשארת בטורקיה. "מכל הסיבות האלו", אמר הגורם הבכיר, "אינני תומך נלהב בהסכם שעליו עובדים כעת".

ארדואן והשר שטייניץ. לקראת הסכם פיוס? ()
ארדואן והשר שטייניץ. לקראת הסכם פיוס?
 

הגורם הביטחוני הבכיר אמר כי הוא אינו צופה פריצה של מלחמת לבנון שלישית בעוד זמן קצר, בעיקר בגלל מעורבות חיזבאללה במלחמת האזרחים בסוריה, אבל הדגיש כי צה"ל מוכן היום כפי שלא היה בעבר למלחמה כזאת אם תפרוץ, אף ששני הצדדים אינם רוצים בה. "התפנית הכי דרמטית שעשה הרמטכ"ל גדי איזנקוט זה במוכנות ובכשירות המבצעית של צה"ל למלחמה", אמר הגורם.

 

לדבריו, "יש עוד הרבה מה לעשות, אבל הצרה היא שאנו מוגבלים ביכולתנו להתאמן ולשפר את הכשירות מכיוון שחלק ניכר מסדר הכוחות של צה"ל מושקע ביהודה ושומרון". הגורם הבכיר הבהיר כי מוכנות מיידית למלחמה בכל רגע וכשירות למלחמה כזאת היא בראש סדר העדיפויות של מערכת הביטחון.

מזכ"ל חיזבאללה נסראללה (צילום: AFP / AL-MANAR) (צילום: AFP / AL-MANAR)
מזכ"ל חיזבאללה נסראללה(צילום: AFP / AL-MANAR)
 

הגורם הבכיר במערכת הביטחון התייחס לשורה של נושאים נוספים. לדבריו, צריך לשמור את הצבא בקונצנזוס ומחוץ לכל עימות אידיאולוגי או פוליטי. בעניין החייל היורה מחברון הוא אמר כי חיילים שנמצאים חצי שנה בפעילות ביטחון שוטף עוברים שחיקה קשה ולכן ייתכן שהחייל היורה טעה, אבל דרג מדיני לא צריך להתערב ולקבוע מעל בימת הכנסת שזה מעשה לא ראוי. "בית הדין הצבאי צריך לקבוע", אמר הבכיר, ומתח בכך ביקורת גלויה על שר הביטחון הקודם משה יעלון. "הוא פעל לא נכון", סיכם הגורם הבכיר.

 

הבכיר במשרד הביטחון גינה גם את הימין הקיצוני ואמר שהנזק המדיני הכי גדול שנגרם למדינת ישראל בעת האחרונה היו שני המקרים שבהם קיצונים יהודים פגעו בערבים, בכפר דומא ובשכונת שועפט. "הם פשוט מטורפים שצריך לנטרל אותם", אמר הבכיר.

אלאור עזריה, החייל היורה. ייתכן שטעה (צילום: AFP) (צילום: AFP)
אלאור עזריה, החייל היורה. ייתכן שטעה(צילום: AFP)
  

בעניין הבנייה ביהודה ושומרון הוא אמר: "צריך להיות חוק אחד לפלסטינים וליהודים וצריך לכבד את ההסכמה של שרון עם ממשל בוש על בנייה בתוך הגושים. לא צריך לחפש הרפתקאות, בעניין זה המדיניות של יעלון הייתה מוצדקת".

 

בעניין התיאום הביטחוני עם הפלסטינים אמר הבכיר שהוא דרוש לפלסטינים יותר משהוא דרוש לנו והם "לא עושים לנו טובה, אולי ההיפך". הוא בעד חיזוק הכלכלה ביהודה שומרון ובעזה ואמר נחרצות כי "כל מה שניתן לעשות לחיזוק הכלכלה שם זה אינטרס שלנו".

 

הגורם הבכיר במשרד הביטחון אמר גם כי הוא מתכוון לתת עדיפות גדולה לקידום נושא הגיור במסגרת צה"ל של חיילים שאינם יהודים לפי ההלכה. הוא ציין שהרוב מקרב האלפים שהם במעמד זה הם יוצאי חבר העמים והפתרון הוא "גיור תוך כדי השירות הצבאי". הוא הבטיח כי מערכת הביטחון תיתן גם עדיפות לקידום אוכלוסיות מיוחדות כמו בדואים, נוצרים ומיעוטים אחרים וגם לחיילים בודדים המשרתים בצה"ל.

 

אליאור לוי השתתף בהכנת הידיעה
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AFP
סגן מנהיג חמאס איסמעיל הנייה
צילום: AFP
מומלצים